Het buitengebied van winterswijk verdient bescherming

daarvoor is een stichting opgericht

Het buitengebied van Winterswijk heeft diverse functies: landbouw, wonen, werken, natuur en recreatie. En daarbij ook nog toerisme. Die functies gaan niet altijd goed samen. Hoe bewaar je het evenwicht?

Evenals elders is de politiek in Winterswijk vaak bezig met korte-termijn zaken en wordt deels gedreven door partijbelangen en populariteit (fijne dingen beloven aan de mensen). Een gezond tegenwicht is noodzakelijk in onafhankelijke instituties, maar naar onze mening zijn die er te weinig in Winterswijk.

De democratie werkt hier best wel goed, maar er is te weinig openheid. Noaberschap is fijn, we zorgen voor elkaar en we doen maar gewoon, want ons kent ons. We laten ons niet gauw horen en we blijven graag op de vlakte. Maar daarmee blijven echte keuzes soms steken in oude loyaliteiten, in vriendjespolitiek en achterkamertjes. Dat was heel gewoon in de tijd van de regenten, toen we ons gedeisd hielden, omdat belangrijke mensen bepaalden wat er moest gebeuren.

Heel veel dingen zijn inmiddels goed geregeld in Winterswijk, want we zijn sociaal en we zijn niet dom. Maar het gaat onze stichting om problemen die op langere termijn spelen, zoals de natuur- en milieu problematiek en de ruimtelijke ordening. Daar liggen de keuzes die ons vastleggen voor heel veel jaren. Natuur en landschap vormen niet een ruif, waaruit je zoveel als je wilt kunt plukken. Het gaat ook om een duurzame toekomst voor onze economie. Hoe kunnen we zorgvuldig omgaan met onze rijkdommen, de natuur en het agrarische landschap? Vanwege slecht-begrepen eigenbelang dreigt Winterswijk een kip met gouden eieren te slachten zonder te beseffen waar het mee bezig is.

De stichting

Daarom hebben we de stichting ‘Omgevingsbelangen Buitengebied Winterswijk’ opgericht. Met deze onafhankelijke stichting willen we opkomen voor belangen van onze gemeente op de middellange en lange termijn. De stichtingsakte is op 12 mei 2023 gepasseerd bij een Winterswijks notariskantoor (Kamer van Koophandel nummer 90202228).

Voorzitter van de stichting is Anton Reuvekamp, penningmeester is Carl Drees en secretaris is Willem Hulscher.

Als doel van de stichting is omschreven: de bescherming van de karakteristieke waarden van het Winterswijkse buitengebied. Onder karakteristieke waarden wordt verstaan:

  • het agrarische karakter van het landschap
  • de natuurwaarden van flora en fauna
  • cultuurhistorische monumenten

De stichting wil de doelen nastreven in harmonie met de functies van het buitengebied voor landbouw, wonen, recreatie en kleinschalige productieactiviteiten. Dat betekent dat het buitengebied niet ‘op slot’ hoeft. Maar wel wordt ernaar gestreefd dat karakteristieke buitengebied ook voor volgende generaties veilig te stellen.

Lees meer over de Stichting